Vilket hundhalsband passar din hund bäst?

En rejäl guide som gör dig klokare innan du köper ett hundhalsband.

Så fort du kliver in i en hundbutik eller handlar online kommer du sannolikt att bli överväldigad av alla tillgängliga hundhalsband. Olika färger, material, bredder, storlekar och mönster finns i hundratals olika alternativ. Tyvärr gör många hundägare vanliga misstag när de ska köpa ett hundhalsband, helt enkelt för att de inte är medvetna om hur viktigt det är att köpa ett hundhalsband som både passar och är bekvämt för hunden, men framförallt anpassar halsbandet beroende på vilken aktivitet hunden utför.

I den här artikeln kommer du få all relevant information som kan tänkas behövas för att du ska vara säker på att du köper rätt sorts halsband och använder det på korrekt sätt.

Så tar du reda på vilken storlek du ska ha på hundhalsbandet.

Innan du börjar leta efter hundhalsband är det viktigt att veta vilken storlek du ska ha. Det enklaste sättet att mäta hundens nackstorlek är med ett måttband. Ett skosnöre och linjal fungerar också.

Ta skosnöret eller måttbandet och linda den runt hundens hals mellan öronen och kragbenet, där din hund kommer att bära sitt halsband. Lägg till 5 cm på den längden och du har din hunds nackstorlek.

När du sätter på hundens halsband bör du kunna få in två fingrar mellan din hunds hals och halsbandet. Du vill att kragen ska vara tillräckligt tajt så den inte kommer att glida över hundens huvud, men du vill inte ha det så spänt att det stryper eller är obehagligt för hunden.

Typer av halsband

När du väljer en viss typ av halsband till din hund, överväg vad din hunds behov är och vilka aktiviteter ni behöver ha halsband för. Du kanske vill ha några olika hundhalsband till hands för olika användningsområden.

Standard

Standardhalsband är det överlägset vanligaste. Dessa halsband är lätta att sätta på och ta av och kan vara så enkelt eller så modernt som du vill. Standardhalsbandet är vanligtvis i nylon eller läder och levereras med plast eller metallspännen.

Helstryp

Helstrypskedjor kan vara skadliga för din hund om den inte används korrekt. Vi avråder oerfarna hundägare från att köpa helstrypshalsband. Halsbandens största fördel är att hunden blir lättare att kontrollera och används oftast i träning eller långpromenader.

Halvstryp

Halvstryp är effektiva träningshalsband som liknar helstryp, men de är säkrare och bekvämare. Dessa halsband tillverkas oftast till hälften nylon och andra halvan består av en kedja med begränsat stryp. Det är tack vare begränsningen som du inte kan skada din hund vid plötsliga ryck.

Tips: När du har satt på hunden halsbandet och kedjan hänger löst så ska du få plats med ungefär 2 fingrar.

Material

När du väl har bestämt vilken typ av hundhalsband som skulle fungera bäst för din hund, kan du titta på olika typer av material. De flesta halsbanden finns i olika material, alla med unika fördelar och nackdelar. För att hjälpa dig att förstå skillnaderna mellan de material som oftast används, så har vi radat upp fördelar och nackdelar med dessa.

Neopren
Neopren är ett mjukt gummimaterial som används i våtdräkter och det är förstärkt med nylonband för ökad styrka, stretch och hållbarhet. Neopren är ett vattentätt material.

Fördelar
– Bekväma
– Perfekt för hundar som gillar att simma
– Snabbtorkande
– Bra för husdjur med hudallergier

Nackdelar
– Dyrare
– Tjockare än nylon
– Mer begränsat utbud

Kedja
Metallen är hållbar och bjuder gärna på en elegant eller tuff look till hunden. Det är viktigt att tänka på att köpa kedjor som håller hög kvalitet så de håller länge.

Fördelar
– Hållbart
– Kommer inte att stinka

Nackdelar
– Inte sköna när det är kallt
– Kan färga av sig på hundens päls
– Inte det mest pälsvänliga alternativet

Nylon
Nylonhalsband är de vanligaste hundhalsbanden. Det finns ett stort antal mönster, färger, bredder och kvalitéter tillverkade i nylon. Perfekt för hundar att bära runt i huset eller på promenader. Nylonhalsbandet är det halsband som passar till flest syften och är det mest använda.

Fördelar
– Billigt
– Nästintill obegränsat utbud av färger och mönster

Nackdelar
– Kan bli illaluktande med tiden
– Mindre hållbart
– Svårare att rengöra
– Hundar kan ha allergi eller känslighet för nylon

Läder
Läderhalsband är ett klassiskt, slitstarkt hundhalsband som ger en bra balans mellan både utseende och praktiska egenskaper. Även om de är dyrare än de flesta halsband, kan kvalitétsläder förväntas hålla i åratal.

Fördelar
– Hållbart
– Bra för husdjur med allergier eller hudkänslighet
– Naturligt material som andas
– Lätt att torka rent

Nackdelar
– Begränsat utbud
– Dyrare
– Kan bli illaluktande med tiden

Sammanfattning:

Du behöver ställa dig frågan vad hundhalsbandet kommer att användas till. Vardagliga rutiner, simning, kvällspromenad eller träning? Du bör rimligtvis ha fler än ett halsband till hands för olika aktiviteter.

Tänk också på att för vissa aktiviteter och hundar passar det bättre med en sele.

Dela gärna artikeln om du tyckte om den.

Här hittar du våra olika typer av halsband.