Träna hunden att inte dra i koppel!

Träna hunden att inte dra i koppel!

Det är inte kört att få hunden att gå fint i koppel bara för att du inte tränat hunden sedan tidig ålder. Däremot är det viktigt att du förstår att det kanske kommer ta längre tid och att du behöver lite fler och godare verktyg för att hjälpa dig på traven. Oavsett hur roligt det tidigare varit att dra i kopplet så uppskattar alla hundar sitt favoritgodis mer. Testa dig fram till det hundgodis som just din vovve blir helt tossig av (mjukost, köttbullar, banan, levergodis, fisk, eller något annat gott, smaken är som hundbaken!).

Hunden kan fortfarande gå framför dig, det viktiga är att se till att kopplet inte är helt spänt och att ni inte har en ständig dragkam. Ni ska aldrig hamna i ett läge där hunden blir framåtlutad och försöker trycka/dra sig fram.

Tänk på att det går emot hundens natur att gå långsamt och fint i din takt, ha därför tålamod i din träning.

Tips för att träna hunden att gå fint i koppel:

– Börja alltid träningen med att se till att hunden fått springa av sig. Ha gärna hunden lös så den får springa ordentligt, kör lite dragkamp, kasta boll eller valfri aktivitet som ser till att energinivån inte är på topp.

– Se till att ha hundens favoritgodis med dig på promenaden. Tänk på att det inte räcker med att ha med godiset vid 1-2 tillfällen. Det bör finnas till hands i flera veckor och kanske månader. Det beror helt på din hund. Godiset ska även finnas med när ni är klara eftersom hunden sakta men säkert kommer vilja gå tillbaka till att dra i kopplet.

– Det är väldigt viktigt att du är noggrann med att belöna och tillrättavisa.

Belöna:
Hunden ska endast belönas när kopplet är löst och hunden går som vanligt.
Du ska inte ge hunden godis när han går fint precis bredvid dig och tittar på dig. Då är det godiset som är motivationen och du kommer få det svårt att få hunden att gå fint utan att ha godiset med dig. Hunden ska belönas när han går med löst koppel och tittar framåt. Belöningen ska då komma snabbt, för hundar är smartare än vi tror. Om du börjar rota i fickan som magiskt nog alltid har godis i så kommer hunden direkt vända sig emot dig och gå fot. Då tror hunden att du belönar beteendet att gå fint och titta på dig. Så ha gärna en godis redo i handen och se till att hunden förstår att det är just att promenera fint med blicken framåt som belönas.

Obs! bli inte för glad eller använd ljus röst när hunden gör rätt, detta kan få vovven exalterad vilket oftast resulterar i att hunden börjar dra i kopplet igen.

Tillrättavisa:
Så fort hunden börjar dra i kopplet så ska du stanna upp helt och vänta tills hunden ”gett upp”. Detta visar hunden genom att antingen sätta sig ner, vända sig om och titta på dig eller helt enkelt börja lukta runt. Du vill bryta beteendet att hunden drar framåt. Så fort du märker att du brutit beteendet så fortsätter du helt enkelt promenaden.

När hunden går i rätt takt med blicken framåt, försök vara så snabb som möjligt med den första belöningen så att hunden lättare förstår skillnaden på konsekvensen av att dra i koppel eller gå fint.

Bra tips och råd:
– Var konsekvent. Det ska aldrig vara okej för hunden att dra, är du inkonsekvent kan du räkna med att hunden inte kommer förstå. Det är för vanligt att man i 2 dagar inte tänker på att hunden drar och dag 3 kommer på att det inte är okej. Tänk också på att inte låta hunden dra i kopplet om den ser något den vill ha eller göra. Då lär den sig att det lönar sig att dra i kopplet. Det kan vara för att hälsa på trevliga grannen eller för att plocka den där fina pinnen.

– Se till att vara roligare än omgivningen. Det är aldrig fel att mitt i promenaden ta en liten paus och pussa på vovven. Plocka fram en rolig leksak och börja leka. Eller varför inte ta en kort springrush på ett par meter.

– Variera dig genom att helt enkelt svänga av på ställen du inte gjort. Runda en parkbänk, ta en kort ståpaus eller varför inte ta ett par steg bakåt. Poängen är att se till att hunden inte får samma tråkiga promenad hela tiden. Genom göra oväntade saker så tvingar du hunden att vara uppmärksam på dig och då är inte ”det där framför” lika roligt.

Vi hoppas artikeln hjälper er i er vardag!

Share this post