Tips till dig som ska välja mellan sele eller hundhalsband

Tips till dig som ska välja mellan sele eller hundhalsband

Det finns fördelar och nackdelar med både sele och hundhalsband. Nedan kan du läsa lite mer kring vad du ska tänka på och vilka fördelar som finns.

Hundhalsband är bra för hundar som inte drar. Om du har promenerat med en hund som drar så vet du att det både känns och låter hemskt. Det är väldigt frustrerande att bli dragen, med en trött arm som resultat, samtidigt som man konstant är orolig då hunden faktiskt får i sig mindre luft vilket låter väldigt obehagligt.

I en idealisk värld är det bäst om din hund inte drar i kopplet till att börja med. Att tidigt träna hunden att gå fint i koppel är det absolut bästa du kan lära din hund, det har du nytta av i alla år oavsett om du väljer halsband eller sele.

Läs gärna mer om hur du tränar hunden i att gå fint i koppel som du hittar bland våra artiklar. Träning är viktigt. Många hundar drar fortfarande i en sele, tro inte att byte från ett halsband till en sele kommer att lösa era problem.

Hundhalsband vs Sele
Selen sitter annorlunda än ett halsband vilket gör att den frigör tryck från hundens hals. Många hundar som är vana ”dragare” kommer att bete sig bättre i en sele. Detta beror på att de vanligtvis drar mot spänningen runt halsen vilket leder till en ond cirkel. De tror helt enkelt att de gör rätt i att fortsätta dra mot spänningen vilket gör att det blir värre och värre desto längre promenad är. När man överväger mellan halsband och sele, känner vissa att en sele kan uppmuntra en hund att dra, även om de inte är vana ”dragare”. Samtidigt kan du som håller i kopplet känna att du tappar en del kontroll. Det är trots allt lättare att kontrollera en hund med ett halsband än med en sele. Vissa stora hundar kan springa framåt i en hundsele, speciellt om fästpunkten är på baksidan av selen. Detta ger inte någon verklig kontroll över hundens främre ände och är ett problem för hundar som antingen stöter framåt eller hoppar.

För en hund som är hanterbar, antingen på grund av sin lilla storlek eller för att den är vältränad, kommer en sele att fungera bra. Har du en hund som kan få spontana ryck antingen framåt eller uppåt eller helt enkelt är av en större ras så kan det dock bli väldigt jobbigt att ha en sele på hunden.

Selen är bekvämare än ett hundhalsband. En sele är också säkrare än halsbandet. Vissa hundar lyckas ta sig loss ur ett halsband trots att de sitter hyfsat tajt runt halsen. Detta ökar naturligtvis risken för andra problem än hundens andning.

Sammanfattning
Har du en hund som går fint i koppel skulle vi säga att ett hundhalsband passar er bäst. Du har fler alternativ och kan oftast hitta ett halsband som du tycker är riktigt fint och passar hunden perfekt. Du slipper även dilemmat med att kopplet hamnar under fötterna när du har en hund som inte drar och kopplet inte är spänt hela tiden. Har du däremot en hund som inte går lika fint och det uppenbarligen inte är bekvämt varken för dig eller hunden att den går i ett halsband rekommenderar vi dig att använda en sele. Det är då viktigt att hunden inte drar alltför mycket eller kan få spontana ryck framåt eftersom hunden blir svårare för dig att kontrollera.

Share this post