Kosttillskott för hund

Kosttillskott för hund

Det är inte så längesen sällskapsdjur fick leva på våra matrester, men forskning om näringslära för hund har kommit långt de senaste åren. Man har sett att det finns ett stort intresse hos hundägare att ge sina hundar det allra bästa och man vet nu vikten av en välbalanserad kost för våra fyrbenta familjemedlemmar. Att komplettera en välbalanserad kost med kosttillskott kan bidra till den där vackra pälsen som glänser i solen och förebygga led- och hudbesvär för ett långt liv och högre livskvalitet men det är inte alltid de behövs. Det är också svårt att veta om den uppsjö av kosttillskott som finns verkligen fungerar, det saknas nämligen tillförlitliga vetenskapliga studier som bekräftar det producenterna utlovar och många djurägare upplever. I de flesta fall blir det upp till djurägaren själv att avgöra.

Kosttillskotts-djungeln för hundar kan vara minst lika förvirrande som den för människor. Vilka tillskott använder man till vad och är det värt pengarna? I detta inlägg hjälper jag er att reda ut en del. Det är viktigt att understryka att veterinären är första halt när hunden upplevs vara dålig. Innan man påbörjar behandling med kosttillskott så ska pälsavfall, lös mage, trötthet eller vad det nu kan vara utredas och det ska konstateras att hunden är frisk. I de flesta fall får våra hundar i sig alla nödvändiga vitaminer och mineraler via en allsidig kost eller ett helfoder. Direkt brist är ganska ovanligt men med det sagt så kan många vittna om kosttillskottens uppskattade effekter.

 

Kosttillskott för frisk hud, päls och klor

Päls, klor och det yttersta hudlagret (hornlagret) består utan keratin, vilket är döda celler. Eftersom cellerna är döda så finns det ingen blodtillförsel och ingen näring kan tillföras. Däremot så växer dessa celler fram ur levande vävnad såsom hårsäckar eller klobädd och det är här vi har möjlighet att tillföra rätt näring så att det hårstrå eller den klo som sedan växer ut är stark och tålig. Kom ihåg att de flesta hundar har två stora fällningar, oftast på våren och hösten. Däremellan fäller de päls dagligen vilket är helt normalt och sköts bäst med god pälsvård.

Omega 6 – linolsyra (LA) är en essentiell fettsyra (essentiell=livsnödvändig som måste tillsättas via kosten då kroppen inte kan tillverka den själv). Omega 3 – alfa linolensyra (ALA) är också en essentiell fettsyra. Dessa fetter samspelar och det är viktigt att få i sig lagom mängd av båda även om Omega 6 har en lite större betydelse just för päls, hud och klor. Fettsyrorna stärker den viktiga hudbarriären som skyddar mot yttre påfrestningar.

Knöltång – Knöltång är en typ av alg som innehåller en stor mängd vitaminer, mineraler och aminosyror vars sammansättning ska främja frisk päls och förebygga eksem och andra hudproblem. Det finns många nöjda djurägare som skulle vittna om algers positiva effekter på deras djur (nu pratar vi såklart inte om giftalger som kan leda till algförgiftning) men det är svårare att hitta vetenskapliga belägg. Många tillskott med alger innehåller jod och ska därför inte till hundar med sköldkörtelsproblem.

B – vitamin – Det finns en hel del tillskott med Biotin (vitamin B7) eller B-vitaminkomplex avsedda för hund som är involverade i hud, päls och klor. En del menar till och med att höga halter B-vitamin i blodet kan förhindra fästingangrepp. Det är dock ovanligt att hundar i Sverige har en brist på dessa vitaminer då våra hundfoder tillgodoser detta behov. Om en brist uppstår beror detta oftast på någon form a problematik i tarmarna som försvårar upptaget och då behövs större utredning samt tillskott på veterinärs inrådan. Det finns inga belägg för att tillskott av B-vitamin skulle fungera mot fästingar men det är fritt att prova.

Zink är en mineral som hundar får i sig via kosten. Tillskott av zink kan bidra till friskare hud och hjälpa vid eksem och utsatt hud. Det är väldigt ovanligt men man ska vara medveten om att man kan överdosera zink vilket leder till zinkförgiftning hos hund.

 

Ledbesvär

Den vanligaste typen av ledbesvär både hos hund och människa är artros. Ledproblem uppstår till följd av förslitningar i olika leder på kroppen. Det är vanligt att hundar upplever besvär från höftleden, knäleden och armbågsleden. Besvären uppstår när brosket som fungerar som en stötdämpare i leden är skadat. Orsaken till dessa förslitningar kan vara

  • Onormal anatomi – tillväxtrubbningar eller onormal utformning
  • Övervikt – leder till större belastning på lederna än vad hundens kropp är skapt för
  • Ålder – precis som hos människor är artros ett vanligt problem hos äldre hundar
  • Överbelastning – hård fysisk belastning på en led som inte är skapt för det eller inte är helt frisk skapar inflammation

Ledproblem är väldigt smärtsamma och om det inte är en väldigt tydlig svullnad runt leden kan det ibland vara svårt för ägaren att veta var hunden har ont eller varför hen plötsligt blivit aggressiv eller håglös. Ledproblem ska behandlas tillsammans med veterinär och sjukgymnast om det finns tillgängligt. I behandlingen ingår oftast smärtlindring, antiinflammatorisk medicin, skonsam träning och kosttillskott som ska förbättrar rörligheten i leden och minskar inflammation. Ännu saknas ordentliga belägg för att konstatera detta men väldigt många patienter inom humanvården kan vittna om minskad smärta och besvär efter intag av kosttillskott för lederna.

Glukosamin är en kroppsegen substans som bildas av glukos. Den är viktig vid nybildandet av brosk och hjälper därmed till att reparera en skadad led. Tillskott av glukosamin främjar en rörlig led med minskad inflammation och rekommenderas även som förebyggande behandling till friska hundar som rör sig väldigt mycket.

Kondroitin förekommer i ledbrosk. Tillskott av kondroitin tros främja en frisk led genom uppbyggnaden av nytt brosk. Det är ovanligt att ta tillskott med endast kondroitin utan det ges nästan alltid tillsammans med glukosamin då man tror att dessa verkar bäst tillsammans.

Grönläppad mussla – Grönläppad mussla är ett skaldjur från Nya Zealand som besitter läkande krafter enligt en publikation som släpptes år 2014. Den grönläppade musslan innehåller helt naturligt glukosamin, kondroitin och omega 3 som främjar friska leder både hos människa och djur. Och visst låter det trevligt med ett helt naturligt preparat med dessa förmågor men man bör tänka lite längre. Den otroligt höga efterfrågan över hela världen som plötsligt kom efterföljande publikationen är omöjlig att tillgodose från lilla Nya Zealand så frågan är om alla tillskott som säger sig innehålla grönläppad mussla ens gör det, eller om då mängden är tillräcklig för att göra någon skillnad.

MSM / Organiskt svavel – Kosttillskott med MSM blev väldigt populärt för både människor och djur för några år sen och många vittnar om den förhöjda livskvalitet tillskottet gett dem. MSM eller organiskt svavel som det också kallas är en svavelförening som är involverad i skapandet av nya celler och verkar också reparerande på skadade celler. Dess egenskaper ska gynna uppbyggnaden av friskt ledbrosk men också utav muskler och skelett som i sin tur ger stöd åt leden. MSM kan ges tillsammans med glukosamin och kondroitin till hundar som redan har ledproblem eller i förebyggande syfte till friska hundar.

Omega 3 är som tidigare nämnt essentiella fettsyror som är bra för mycket. Omega 3 främjar en frisk hud och päls, en god hjärt- och kärlhälsa men hjälper även våra leder. Fettsyran tros fungera som smörjmedel för stela och ömmande leder. När det kommer till kosttillskott för en god ledhälsa så finns det många som innehåller en blandning av glukosamin, kondroitin och omega 3.

 

Magbesvär

Det är väldigt vanligt att hundar får en upprörd mage eller diarré. Det kan uppstå till följd av sjukdom, stress, att hunden har ätit något som blivit gammalt eller något den inte tål. I många fall är det övergående precis som för oss men i envisa fall kan veterinärvård behövas.

Probiotika / Prebiotika är något de flesta veterinärer ser som ett komplement till skonkost när man behandlar en upprörd mage, oavsett om man behandlar hunden hemma eller på klinik. Probiotika eller prebiotika är hälsosamma bakterier som normaliserar tarmen. Sunda och goda bakterier i tarmen är viktiga för en frisk mag- och tarmkanal som kan tillgodogöra sig de näringsämnen vi får i oss via kosten. ProViva är en dryck som fungerar på samma sätt för människor som ni kanske känner till?

 

Stress, oro & rädsla

Alpha-casozephine utvinns ur mjölkprotein och sägs ha lugnande effekter. Det kan vara bra att ge tillskott av detta när hunden upplever stressiga situationer såsom inför nyårsafton eller i samband med träning där man successivt jobbar bort problembeteenden som ofta är starkt relaterade till just stress. Återigen finns det många hundägare som använder dessa preparat återkommande då de ser en positiv effekt samtidigt som tillskottet inte har några kända biverkningar.

Feromoner är kanske inte direkt ett kosttillskott då de inte konsumeras via munnen utan kommer i form utav doftlösa luftburna partiklar men förekommer trots allt naturligt. Precis hur feromoner fungerar och hur mycket hundar förmedlar via dessa är lite utav en gåta för oss men att de spelar en stor roll i deras kommunikation med artfränder står klart. Man har kommit fram till att tiken avger ett feromon man döpt till Dog Appeasing Pheromone till sina valpar när de diar. Detta feromon verkar lugnande och betryggande för de små valparna men man tror att det har samma effekt på vuxna hundar. Därför finns det produkter som framställt ett syntetiskt feromon som verkar på samma sätt. Detta kan man använda sig utav för att tex få hunden att trivas i en ny bostad, under stressiga perioder eller när man hämtar hem sin valp för första gången.

Tryptofan – Hos människor påverkas de områden i vår hjärna som reglerar känslor och välmående utav signalsubstanser, bl.a. serotonin. Det är därför vanligt att man behandlar depression med läkemedel som påverkar aktiviteten av just serotonin. Hos hundar är det betydligt svårare att veta hur en depression ter sig och vad det är som får hunden att må dåligt men det finns vägar att ta. Tillsammans med inrådan från hundpsykolog kan man prova ett kosttillskott som innehåller Tryptofan. Serotonin syntetiseras nämligen från Tryptofan och tanken är behandlingen ska leda till ett ökat mentalt välmående hos hunden som då har lättare att avreagera efter stressiga upplevelser.


I samarbete med Ellen Herrlin, Legitimerad Djursjuksköterska & Grundare till bloggen nursedolittle.se – En blogg om Djur & Djursjukvård

Vill du köpa en av de mest uppskattade produkerna för hundens hud och päls?
Nutrolin Skin & Coat hittar du här.

Share this post