Kan man ge is & glass till sin hund och katt eller är det farligt?

Kan man ge is & glass till sin hund och katt eller är det farligt?

Kan man ge is & glass till sin hund och katt eller är det farligt?

Jag skrev för ett tag sedan ett inlägg med recept på isglass till hunden.

Inlägget har varit väldigt uppskattat men några av er har fått höra att det är farligt att ge is eller glass till hund och ställt er lite undrande till detta. Hur är det egentligen?

”Is är farligt för hund och katt”

Ni har kanske hört fler men de påståenden jag hört lyder:

1. ”När djuret äter is eller glass så reagerar deras kropp med att producera värme och de kan istället bli överhettade”

2. ”Om en hund äter is eller glass så ökar risken markant för magomvridning”

Det finns inga belägg för att något av ovan skulle vara förenat med sanning. Däremot finns det gånger då is inte är den bästa lösningen och troligen har myterna uppstått då man misstolkat dessa rekommendationer.

Sanningen: Värmeslag av is

  1. Om en hund, katt eller annat djur för den delen har blivit överhettat eller är på väg att få värmeslag så är det viktigt att få ner kroppstemperaturen. Det gör man bäst genom att duscha av eller linda in djuret i handdukar med svalt/kallt vatten och erbjuda kallt men inte iskallt vatten att dricka i begränsade portioner. I denna situation är det inte lämpligt att använda sig av is. Orsaken är att den starka kylan från isen får blodkärlen i kroppen att dra ihop sig och man försvårar nedkylningsprocessen. När blodkärlen är vidgade kan blodet absorbera den svalka man tillför på huden och slemhinnor, och sedan sprida kylan i kroppen. Om blodkärlen drar ihop sig förhindrar man denna transport av kyla i cirkulationen och det tar längre tid för djuret att komma ner i kroppstemperatur.

Detta gäller alltså när djuret redan kommit upp i en hög kroppstemperatur. Is eller glass producerar inte magiskt värme som kan orsaka värmeslag hos en frisk, välmående hund eller katt. Man får tänka lite logiskt, även om hundar och katter är olika oss på många vis så är vi inte helt olika kroppsligt. Hade detta varit sant så hade man kunnat förhindra nedkylning och frostskador genom att äta just is ?

Sanningen: Magomvridning av is

2. Risken för magomvridning ökar när magen är full och utvidgad. Den kan vara full av mat, vätska eller luft. De gånger man kan tänka sig ett samband mellan magomvridning och is är om man har en hund som älskar att dricka vatten med is i och man ger obegränsade mängder av detta. Detsamma gäller dock om du har en hund som älskar vatten överlag och dricker detta utan begränsningar. Eller en hund som älskar mat för den delen och du låter den äta obegränsad mängd.

Man kan också tänka sig att när en hund dricker ur en skål med vatten och isbitar i så är det lättare för hunden att svälja luft när den dricker. En stor mängd luft i magsäcken bidrar ju också till dess utvidgning. Det är ingen fara eller ökad risk sålänge man håller sig till ”lagom”. Vill hunden dricka massor med vatten så ge den lite mindre portioner ofta så att en del hinner passera magsäcken innan man fyller på med mer, oavsett om ni har is i eller inte.

Är is och glass helt ofarligt för hund och katt?

Med en nypa otur så kan det mesta vara farligt. De risker jag kan se är

Glasspinnar: En glasspinne med lite glassrester på kan locka de flesta hundar till närmare undersökning. Om hunden tuggar och sväljer pinnen så finns det risk för skador på mage och tarmar utav de vassa kanterna. Den kan dessutom sätta sig lite olyckligt och fastna.

Hårda isbitar: Rejäla, hårda isbitar kan göra skada på tänderna. Om djuret tuggar på isen vill säga. De flesta djur slickar eller försöker försiktigt tugga på den is de erbjuds men har man ett djur som går loss med tänderna så ska man vara lite försiktig med att ge stora, tjocka isbitar. Har man däremot förberett iskuber med lite mat i så brukar luftbubblorna göra isen ganska mjuk och bitarna går lätt sönder.

Laktos: Valpar och kattungar precis som bebisar har ett enzym som heter laktas i sin mag- tarmkanal. Enzymet gör nedbrytning av laktos möjligt. Hos de flesta vuxna hundar och katter finns inte detta enzym kvar vilket gör dem laktosintoleranta. Därför kan man ställa till med lite magbesvär om man ger glass till sin hund eller katt som innehåller laktos. Man kan alltid göra sin egen glass eller köpa glass avsedd för hundar. Hugo & Celine heter ett märke som tom säljs av Hemglass ?

Socker: Eller ännu värre, Xylitol! Undvik helt enkelt glass som är avsedd för människor. Gör egen eller köp hundglass  ?


I samarbete med Ellen Herrlin, Legitimerad Djursjuksköterska & Grundare till bloggen nursedolittle.se – En blogg om Djur & Djursjukvård

Share this post