Jästsvampsinfektion på hund

Jästsvampsinfektion på hund

Har ni någonsin sett rödbruna missfärgningar på tassar, klor eller runt läpparna på en hund? Det är väldigt vanligt och kan bero på jästsvamp. Den goda nyheten är att jästsvamp är lätt att behandla men den underliggande orsaken kan vara desto svårare.

Svamp är naturligt

Jästsvamp är en helt naturlig del av den normala hudfloran hos hundar. Det är först när jästsvampen förökar sig till en avvikande nivå som man pratar om jästsvampsinfektion. Infektionen är inte smittsam. Den vanligaste jästsvampen hos hundar heter Malassezia pachydermatis som orsakar Malassezia dermatit (dermatit = hudinflammation) och Malassezia otit (otit = öroninflammation).

Vad är det då som får jästsvamp att plötsligt föröka sig lavinartat på olika ställen av hundens kropp? Svaret är en varm och fuktig miljö där både jästsvamp och bakterier frodas. Denna gynnsamma miljö uppstår till följd av

Allergi/Känslighet

Hudveck/Övervikt

Fuktigt väder eller miljö

Sjukdom

Det är vanligt att allergi orsakar klåda vilket leder till att hunden slickar sig om tassarna. Även blött väder leder till fuktiga tassar och en miljö där jästsvampar frodas. Då jästsvampen i sig kan leda till klåda med följd att hunden slickar sina tassar är det lätt att hamna i en ond cirkel och svårt att veta var problemet egentligen började.

Har man en gång behandlat sin hund för jästsvampsinfektion och problemen kommer tillbaka så är det väldigt viktigt att gå till botten med den underliggande orsaken och behandla därefter. Det är tyvärr vanligt att återkommande jästsvampsinfektion är sekundärt till (till följd av) allergi. Allergiutredningar kan vara tidskrävande och kostsamma men väldigt viktiga för att ge hunden ett så besvärsfritt liv som möjligt.

Hudvecksdermatit

En del raser har väldigt mycket hudveck. Det är något vi människor valt att avla fram för att uppnå ett visst yttre hos hunden men det är egentligen väldigt onaturligt och ganska opraktiskt. Detsamma gäller överviktiga hundar som på grund av ökat bukomfång får hudveck i bl.a. ljumskar. Huden i dessa hudveck gnids mot vartannat varpå friktion skapar värme och irritation. Sekretet som utsöndras av talgkörtlarna i huden ansamlas i dessa hudveck istället för att fördelas jämnt över huden och återigen är den varma och fuktiga miljön återskapad. Här frodas jästsvampar och bakterier och huden blir inflammerad.

Hur vet man att hunden har fått jästsvampsinfektion?

Det första hundägare märker är oftast att hunden kliar sig, är rosa i huden och den typiska fuktiga, rödbruna missfärgningen av pälsen. Angreppen är vanligast i olika hudveck, runt läppar, vulva, analöppning och mellan trampdynorna vilket också kan ge bruna missfärgningar av klofästet. Det är allra vanligast att detta rör sig om svamp men man kan inte utesluta en bakterieinfektion då även dessa trivs och frodas i varma och fuktiga miljöer. För att veta säkert så måste man gå till en veterinär som kommer ta prover från området för mikroskopisk undersökning.

Rödbrun missfärgning av päls behöver inte vara svamp! Hundens saliv, svett och tårvätska innehåller ett ämne som heter porfyrin. Porfyrin innehåller rött färgämne som vid kontakt med päls kan färga pälsen rödbrun. Detta syns mest på hundar med vit päls och det är vanligt att det syns under ögonen där tårvätska runnit eller mellan tår till följd av svettproduktion från trampdynorna. Den rödbruna missfärgningen av pälsen försvinner aldrig helt, den måste växa ut.

Vad gör man åt jästsvampsinfektion?

Man behandlar i stort sett alltid jästsvampsinfektioner i huden med antibakteriella och svampdödande schampoo eller medel. Det finns många olika varianter i butik och även ett par starkare som kräver recept från veterinär. Krage kan vara nödvändigt för att förhindra hunden från att slicka sig om det infekterade området. I vissa fall kan kortison behövas men det är endast efter veterinärs ordination. Jästsvampsinfektioner i örat behandlas med receptbelagda örondroppar.

Om hunden är besvärad av den misstänkta svampinfektionen eller om man misstänker öroninflammation så bör man uppsöka veterinär. Detta för att fastställa att det faktiskt rör sig om Malassezia och för att få hjälp med en behandlingsplan. Om man inte behandlar själva orsaken till jästsvampens överväxt så är det högst sannolikt att infektionen kommer vara återkommande. Är hunden däremot opåverkad men har synliga symtom på jästsvamp i huden så kan man prova att behandla hemma först med ett antibakteriellt och svampdödande schampoo t.ex. MalAcetic.

Börja med att skölja av hela hunden. Om endast tassarna är påverkade så räcker det med tassbad.

Applicera schampoot och massera tills det löddrar ordentligt. Låt verka 5-10minuter.

Skölj av noga och torka hunden ordentligt. Man kan med fördel använda balsam för att förhindra att hunden blir torr i huden. MalAcetic Spraybalsam kan användas efter bad och behöver inte sköljas ur.

Upprepa detta varannan dag under första behandlingsveckan och två gånger under veckan därpå. Om inte problemen blir bättre efter detta eller om klåda uppstår under behandlingen så ska veterinär kontaktas.

Svampdödande och anitbakteriella våtservetter t.ex. MalAcetic Wetwipes är väldigt bra för behandling av små områden t.ex. runt munnen eller för att dagligen rengöra hudveck och förhindra tillväxt av svamp.

I förebyggande syfte bör man..

Torka hundens tassar noggrant, speciellt under höst och vinter

Överviktiga hundar ska av många anledningar gå ner i vikt, inte minst för att minska hudveck och risken för hudvecksdermatit

Essentiella fettsyror! Dessa verkar för en frisk hudbarriär som fungerar som ett skyddande lager på kroppen. Syrorna motarbetar jästsvamp, och är ett bra tillägg i vård av allergi och hudproblem. Det finns många olika varianter och fabrikat. Nutrolin Skin & Coat utmärker sig då den är speciellt framtagen för hundar och inte innehåller laxolja som annars kan orsaka magbesvär hos känsliga individer.

I samarbete med Ellen Herrlin, Legitimerad Djursjuksköterska & Grundare till bloggen nursedolittle.se – En blogg om Djur & Djursjukvård.

 

Share this post


You've just added this product to the cart: