Hundens fantastiska nos – Så fungerar den

Hundens fantastiska nos – Så fungerar den

Hundens fantastiska nos

Föreställ dig att komma in i ett stort men tyst och nedsläckt rum. Du kan inte se något förutom mörker men ändå så vet du hur rummet ser ut och vad som finns i det. Du vet hur många personer som finns i rummet och om det är någon du känner. Tack vare hundens fantastiska luktsinne så är det såhär hundar upplever världen.

Ungefär så som vi använder vår syn när vi spanar på långt håll eller närmare undersöker objekt i minsta detalj använder hundar sin nos och sitt luktsinne. Synen är endast ett komplement till deras allra viktigaste sinne, ungefär såsom luktsinnet är ett komplement till vår syn.

 

“We might notice if our coffee’s been sweetened with a teaspoon of sugar; a dog can detect a teaspoon of sugar in a million gallons of water: two Olympic-sized pools full.

-Hundens luktsinne beskrivet av Alexandra Horowitz som är en respekterad forskare inom hundens kognition och har skrivit bl.a. den underbara boken ‘Inside of a dog’.

 

Anatomin och fysiologin bakom luktsinnet

Hundens nos i tvärsnitt. Näsmusslorna är de skelettstrukturer som ser ut som tvättsvampar

Längst ute på hundens nos sitter nosspetsen. Det är den externa delen av hundens luktsinne och det vi ofta kort och gott kallar för nos. På finare språk heter den här delen rhinarium. Rhinarium ska vara blöt och kall för att fungera optimalt.

När hunden sniffar väldigt intensivt så är det vanligt att hen slickar sig om nosen. Slem fångar nämligen in doftmolekyler väldigt effektivt och löser upp dem så att doftämnet transporteras vidare till det olfaktoriska systemet via luften.

Precis som vi har hunden två näsborrar men från varje näsborre finns också en glipa ut mot nosens sida. När hunden går från att andas till att sniffa dofter så vidgas näsborrarna för att omdirigera luftflödet i nosen så att det ska passera det olfaktoriska systemet. Sniffandet påverkar också utandningen då luften som lämnar lungorna andas ut via gliporna på näsborrarnas sidor för att inte störa doftintaget vid varje inandning.

Inuti hundens nos finns två håligheter som separeras av ett septum bestående av brosk. I vardera hålighet ser det ut som ett virr-varr av labyrintliknande strukturer. Strukturerna heter näsmusslor och består utav skelett som är täckt av epitel med slem. Slem inuti nosen har samma funktion som slem på nosen; att lösa upp doftmolekylerna så att doftämnet kan transporteras via luften vidare till doftcentrum.

Längst in i nosen finns det olfaktoriska systemet, doftcentrum och det är här hundens 300 miljoner doft-receptorer får plats. Ca 12% av luften i varje inandning dirigeras till det olfaktoriska systemet där receptorer skickar vidare signaler direkt till luktloben i hjärnan. Hundens luktlob är ca 4 gånger så stor som människans trots att deras hjärna är mindre än vår! Det är detta som möjliggör hundens effektiva och avancerade analys av doftämnen.

Det är inte bara dofter och luft som andas in..

Hunden använder också nosen till att upptäcka och läsa av artfränder i sin omgivning. Förutom med röst- och kroppsspråk så kommunicerar hundar nämligen även via ett kemiskt signalsystem som sitter i nosen.

Det vomeronasala organet (VNO eller Jacobsons organ) är ett accessoriskt luktorgan som finns hos en del djur. Hos hundar sitter det mellan nosen och gommen och trots att det är ett luktorgan så kan det inte analysera dofter och är inte kopplat till luktloben.

Vomeronasala organet är ett organ som hos hundar analyserar feromoner och är bl.a. kopplat till den delen av hjärnan som styr sexuella beteenden. Feromoner är kemiska substanser som sprids av djur för att påverka artfränder. T.ex så avger tiken feromoner till sina valpar som verkar lugnande och betryggande. Eller har ni någon gång sett en hanhund slicka på en annan hunds kiss? När hunden smakar på kisset så vädrar han öppningen till vomeronasala organet för att avläsa feromonerna i urinen, på detta sätt kan han avgöra om tiken är i löp.

Hundens nos, luktorgan och dess fantastiska luktsinne styr alltså i stort sett allt i deras liv. Från tryggheten mamman ger i valpåldern till uppsökandet av mat och finnandet av en partner för fortplantning som vuxen hund.

Det är troligt att hundar kan läsa av det mesta i sin omgivning med hjälp av nosen men det är idag omöjligt för oss att veta exakt vad eller hur det fungerar. Man hör ofta påståenden som att hunden kan lukta sig till om någon är rädd eller om matte är ledsen och viss forskning visar att det faktiskt stämmer!

I ett försök samlade man ihop svett från människor som fått titta på ett videoklipp som antingen gjort de rädda, neutrala eller glada. Därefter fick hundar lukta på svetten samtidigt som deras beteende och hjärtfrekvens observerades. Hundarna uppvisade då ett mer stressigt och ängsligt beteende samtidigt som hjärtfrekvensen ökade när de luktade på svett från människor när de varit rädda jämfört med svett från människor när de varit glada eller neutrala.

Det professionella luktsinnet

Vi människor har förstått att vi kan ta hjälp av hundens fantastiska luktsinne och idag finns det många yrken för arbetsvilliga nosare t.ex. sökhund hos Polisen eller sökorganisationer såsom Missing People med inriktning personspår och/eller likdoft. Insatsen dessa hundar gör är otrolig! Här är några exempel på de fantastiska insatser hundar gör med sina otroliga nosar:

  • Läs här om hundarna som sökte upp Kim Walls kvarlevor på havets botten
  • Sökhund hos Polisen eller Tullverket med inriktning narkotika eller sprängämne
  • Vägglushund – Söker upp och markerar om det finns vägglöss i fastigheter, hotell etc.
  • Medicinsk assistanshund – Väldigt vältränade hundar som kan lukta sig till förändringar i en människas metabolism vid sjukdom. Hunden kan ge signal innan ett akut tillstånd uppstår eller om det är dags för ett anfall
  • Jakthund både privat för hobbyjägaren eller professionellt där hunden enkelt nosar sig till bytet
  • Även många hundsporter inriktar sig på att använda hundens naturliga instinkter i form av att nosa och sniffa t.ex. viltspår och nose work

Hundens luktsinne kommer nog vara en fantastisk gåta för oss människor ett bra tag framöver och hur mycket vi än uppskattar det så underskattar vi det nog ganska rejält ändå.

I samarbete med Ellen Herrlin, Legitimerad Djursjuksköterska & Grundare till bloggen nursedolittle.se – En blogg om Djur & Djursjukvård

Share this post