Bleka eller inflammerade? Titta på hundens slemhinnor

Bleka eller inflammerade? Titta på hundens slemhinnor

Det är vanligt att man som djurägare blir ombedd att kolla färgen på djurets slemhinnor om/när man ringer till veterinär med ett nersatt djur.

När det handlar om människor brukar man fråga om patienten är blek. Av uppenbara skäl kan det vara lite svårt att avgöra på en pälsig hund eller katt. Därför brukar vi kolla på slemhinnorna. Man vill helt enkelt se om blodcirkulationen är god i hela kroppen vilket visas genom en fin rosa färg. Det är avvikande både om slemhinnorna är bleka eller mörkröda. Man kan säga att normal färg är laxrosa. Tandköttet på katter är normalt lite ljusare än hos hundar. Som djurägare är det super att veta hur man gör och hur slemhinnorna på ens egna djur ser ut när de mår bra för att lättare kunna se avvikelser.

Hur man tittar på djurets slemhinnor

Det vanligaste är att man lyfter på läppen och tittar på färgen. Det är bäst att titta högt upp eller på undersidan av läppen så att man inte blir vilseledd av ett inflammerat tandkött som beror på dålig tandstatus. Som ni ser ovan så är det en jämn rosa färg över hela området.

En del djur har pigmenterat tandkött vilket betyder att det är svart eller mörkt. Se bilden nedan på Harrys tandkött. Det är helt ofarligt och fullt normalt. På Harry går det ändå att se en tillräckligt stor yta av slemhinna för att avgöra att den är normalfärgad. En del förgiftningar ger en svart rand på tandköttet så det kan vara bra att veta om djuret har pigmenteringar på tandköttet i vanliga fall för att kunna upptäcka avvikelser.

I vissa fall kan man inte titta på slemhinnan i munnen. Djuret kanske har väldigt mycket pigmenteringar eller är lite bitskt och man är rädd om sina fingrar. Då kan man titta på slemhinnan på insidan av det nedre ögonlocket.

Bleka slemhinnor

Om slemhinnorna är bleka så ser de ofta nästan vita/gråa ut. Det kan tyda på dålig cirkulation eller inre blödningar.

Röda/Mörkröda slemhinnor

Här kan det också vara bra att känna till hur djuret brukar se ut i munnen och hur färgen ser ut när patienten mår bra. Det är då lättare att se när slemhinnans färg börjar avvika och gå över till det röda/mörkröda hållet. Detta kan tyda på stress och kraftig infektion.

CRT – Capillary Refill Time

Kapillär återfyllning beskriver den tid det tar för kapillärerna att återfå cirkulation efter tryck. Det kan vara en väldigt bra hjälp för att få ett hum om patientens blodcirkulation och det är väldigt enkelt att kolla.

Tryck ditt finger mot djurets tandkött så att färgen försvinner. Räkna hur lång tid det tar innan området återfår sin färg. Allra helst vill man veta hur många sekunder det tar men det viktigaste är att veta om det tar mer än 3 sekunder. I detta fall är cirkulationen påverkad och veterinär bör kontaktas.

I samarbete med Ellen Herrlin, Certifierad Djursjusköterska & grundare till bloggen nursedolittle.se – En bogg om djur & djurs hälsa

Share this post