Att tänka på när du ska köpa valp

Att tänka på när du ska köpa valp

För djurägare som planerat sitt valpköp så passar det bra på sommaren. Man kan ta ut sin semester och vara hemma med valpen första tiden och det är en härlig tid att vara ute och uppleva världen. Självklart kan man inte styra tikens löp och det går lika bra att hämta hem valp vilken tid på året som helst, så länge det är genomtänkt.

Att köpa valp

Att skaffa hund är ett enormt engagemang. Det ska inte behöva sägas att det är ett ansvarstagande hela dagen, varje dag i (förhoppningsvis) 10-14år framöver. Inte ett tag framöver. Inte tills valpen ska tränas och uppfostras. Inte tills valpen blir krävande. Inte tills valpen blir unghund. Hela hundens liv punkt slut.

Självklart kan saker uppstå i livet som man inte kunde förutse och då får man ju lösa situationen efter bästa förmåga och för hundens bästa. Tittar man på t.ex. blocket så uppstår dock alldeles för många av dessa ”ändrade livssituationer” eller ”plötsligt uppkomna allergier” när hunden är 4-12månader.

Hade alla verkligen tänkt igenom sitt valpköp innan, umgåtts med hundar och satt sig in i svårigheterna som kan uppstå med en unghund så hade kanske inte lika många tidiga omplaceringar behövt ske.

Fundera på detta innan du överhuvudtaget bestämmer dig för att köpa valp

Har du tid?

Vad händer när semestern är över? Ingen hund, oavsett ålder, ska vara ensam hemma 8-10timmar om dagen under tiden du jobbar. Kan du inte hitta någon annan lösning så passar det tyvärr inte för dig att ha hund. Det är själviskt att tycka att det är ok bara för att du väldigt gärna vill ha hund. Visst, hundar sover för det mesta när de blir lämnade ensamma. Men om hunden förväntas sova 8-10timmar när du är på jobb och 8-10timmar på natten så finns mycket lite tid till den sociala och fysiska aktivering en hund behöver för att må bra och utvecklas.

Det finns inget naturligt med att vara ensam för en hund, de är flockdjur. I det vilda skulle det betyda fara och utsatthet. I vår människo-värld är det inte förenat med direkt fara och i de flesta fall oundvikligt att hunden blir ensam då och då. Har man vant hunden vid att vara ensam från tidig ålder så är det inget de tar skada av, men inte 8-10timmar varje dag. Vissa hundar tuggar sönder möbler och är väldigt utåtagerande i sin separationsångest. Andra hundar visar inget uppenbart för ägaren när de kommer hem. Det är inte ok för det.

Jordbruksverkets rekommendationer säger att valpar under 4 månader endast får vara ensam korta stunder åt gången. Vuxna hundar ska rastas åtminstone var 6e timme och valpar betydligt oftare – Läs här. SKK skriver att hundar klarar av att vara ensamma ungefär totalt 5timmar per dag – Läs här.

Så hur löser man det då om man jobbar heltid?

Har man det riktigt bra (som jag råkar ha det) så kan man ta med hunden till jobbet. Det är få förunnat och funkar inte alltid optimalt om man t.ex sitter på kontor och det inte finns utrymme för valpgnäll och bus. Vissa löser det genom att arbeta olika tider om man är fler i hemmet. Man kan också anlita en ”hundrastare”. En väninna till mig använder sig av en hundrastare som hämtar upp hennes hund och ca 10 andra under dagen. Därefter åker de iväg på långa promenader och till rastgårdar och är ute ca 3 timmar. Så himla smart!

Ytterligare en lösning som ökar i populäritet är hunddagis. Man lämnar hunden på dagiset på väg till jobb och hämtar upp på vägen hem. Under dagen får de följa med på promenad eller rastas i rastgård med andra hundar. De har oftast en bur eller box för vila där de kan ha en säng och skålar.På dagis får de aktivering och social stimulans både med människor och andra hundar. Men smakar det så kostar det, vilket leder mig vidare till nästa punkt

Har du råd?

Att ha hund kostar mycket mer än inköpspriset. Man ska budgetera för mat, säng, saker de tuggar sönder, försäkring, veterinärvård, utrustning och ev dagis eller hundpassning vilket blir en del. Det är helt normalt att inte ha råd med allt ovan, man är inte en sämre människa för det. Men det kanske är bättre att vänta med att skaffa djur tills man har pengar över till det, både för ens egen skull och för djuret.
Enligt mig så ska alla husdjur försäkras. Jag skulle aldrig vilja stå i valet mellan min ekonomis undergång eller mitt djurs liv och jag önskar inte någon annan djurägare det heller. Det är oerhört tragiskt när ett djur avlivas för ett ”lättfixat problem” som ägaren inte vill/kan betala för. Akut djursjukvård eller ja, sjukvård överlag är väldigt dyrt. Många inser inte det eftersom vi människor i Sverige inte behöver betala för vård. En akut operation med provtagning, röntgen och några dagars hospitalisering på ett djursjukhus kommer snabbt upp i 50 000SEK. Då är man glad att man skaffade den där försäkringen! Trots det ska man vara beredd på att betala sin självrisk som kanske blir runt 10 000.

Vet du vad du ger dig in på?

Har du någon erfarenhet av att ha hund och valp? Har du satt dig in i vad det innebär? Bara för att man aldrig haft hund tidigare så betyder inte det att man kommer vara dålig hundägare. Det betyder inte heller att man blir en superbra hundägare bara för att man haft 10 hundar innan.

Läs böcker, tidningar, bloggar ;), prata med hundägare och uppfödare. Jag kommer skriva massor med inlägg om den underbara (och ibland skitjobbiga) valptiden framöver men tills dess finns det hur mycket information som helst där ute. Många kommer berätta allt det underbara med att vara hundägare och det ÄR ju verkligen underbart, oftast! MEN fråga och läs om allt det negativa. Negativa upplevelser, jobbiga stunder, frustrerande situationer, vad man kommer behöva ge upp, vad det kostar osv. För livet är inte skitkul när man måste gå upp 20ggr på en natt för att valpen har fått diarré och sprutlackerar hemmet. Det är inte heller skitkul när hunden utvecklat allergi och måste badas flera ggr i veckan livet ut och medicineras för ett par tusen kronor varje månad. Älskar man att festa bör man veta att man inte kan lämna hunden ensam varje helgkväll för att dra till krogen osv. De roliga stunderna vill ju alla ha men kan du tänka dig de jobbiga?

Alltså:

När man bestämmer sig för att köpa valp ska man alltså vara beredd på att lägga ner en massa tid, inte bara genom att inte lämna hunden ensam. Enormt mycket tid ska spenderas på uppfostran, träning, aktivering och lek. Man ska ha budget för underhållskostnaden av en hund men också för oförutsedda händelser. Man ska rannsaka sig själv och sitt liv; passar en valp in i bilden nu och passar en hund in i bilden en lång tid framöver?

I samarbete med Ellen Herrlin, Legitimerad Djursjuksköterska & Grundare till bloggen nursedolittle.se – En blogg om Djur & Djursjukvård

Share this post